کُنجاله بازماندهٔ جامدی است که پس از روغنکشی از دانههای روغنی بهجا میماند.کنجالهها از نظر پروتئین و مواد غذایی غنی هستند و برای خوراکدهی به ماکیان، ماهیها و دیگر حیوانات ارزشمند هستند. کنجالهها را معمولاً پیش از فروش به قطعات کوچکتر میشکنند یا آرد میکنند. کنجاله برخی دانهها از جمله کرچک و درخت جلا برای خوردن سمی است و از آنها تنها به عنوان کود بهره میگیرند.
ارزش کنجاله کنجاله پلت سویا
کنجالههای روغنی به خاطر داشتن میزان پروتئین بالا، میتواند به عنوان مکمل غذایی در نظر گرفتهشود. شماری از کنجالههای روغنی به ویژه انواع خوراکی آن، برای فرایندهای زیستشناختی به عنوان سوبسترا، پیشنهاد شدهاند. از آنها در فرایند تخمیر برای تولید آنزیمها، آنتیبیوتیکها، قارچها، ویتامینها و آنتیاکسیدانها و سایر موارد استفاده شدهاست.
در تولید کنجاله پلت سویا، کنجاله پرک سویا تحت تاثیر رطوبت و حرارت در دستگاه پلتایزر با عبور از سوراخ هایی که به آن اصطلاحا “دای” نامیده میشود، بر اساس فشار مکانیکی در دستگاههای مجهز و مخصوص،تبدیل به دانههای پلت می شوند.
با توجه به اینکه کنجالههای پلت سویا ، تحت حرارت و فشار بخار آماده میشوند و به همین دلیل بسیاری از باکتریها (سالمونلا و ایکولای) را از بین میبرد و مانع از رشد و فعالیت آنها میگردند. با توجه به این که دمای فرآوری کنجاله سویا پلت بین ۶۰ تا ۹۰ درجه سانتی گراد میباشد، این دمای بالا، به هضم مواد اولیه مصرفی و ژلاتینه شدن مواد نشاستهای کمک میکند و شرایط هضم کنجاله در دستگاه گوارش دام و طیور را بهبود میبخشد.
پلتهای تولیدی که در قطرهای مشخص و طول های منظم ساخته می شوند در مقایسه با خوراکهای آردی خوش خوراکتر بوده و درصد بالائی از خوراکهای گاو شیری، پرواری و طیور را به خود اختصاص میدهند.
میزان پروتئین سویا دو برابر سایر دانههای روغنی است اما درصد روغن آن از سایر دانههای روغنی رایج کمتر است.
خواص کنجاله سویا برای دام و طیور
در ابتدا باید گفت که از کنجالهسویا میتوان برای انواع طیور و دام های سبک و سنگین استفاده نمود.
درصد کاربرد این محصول در جیره غذایی انواع دام و طیور متفاوت است و بستگی به نوع جیره روزانه ، نوع حیوان وحتی سن و سال آن تغییر میکند.
کنجاله سویا همانند دانه سویا یک منبع غنی از پروتئین است .
باتوجه به افزایش قیمت دانه روغنی سویا و نیاز بدن دام به پروتئین استفاده از کنجاله سویا به عنوان جایگزین بهترین راهکار تامین پروتئین جیره میباشد.
علاوه بر پروتئین کنجاله سویا دارای موادی مانند چربی ، مواد معدنی مختلف ، کربوهیدراتها ، ویتامینها ، انرژی و… میباشد که کنجالهسویا را به یک محصول با ارزش غذایی بسیار بالا تبدیل کرده است.
توصیه ما به تمامی دامداران و مرغداران گرامی خرید و استفاده از این محصول مغذی و مقوی است.
انواع کنجاله سویا
کنجاله سویا در سه نوع مختلف تولید می شود : کنجاله پلت سویا ، کنجاله پرک سویا و کنجاله لوله ای.
کنجاله پلت سویا
کنجاله سویا محصول جانبی کارخانههای تولید روغن سویا میباشند .
در کارخانه بعد از فریند روغنکشی از دانه روغنی سویا ؛ تفاله یا همان باقی ماندهی جامدی برجای می ماند که به ان کنجاله سویا میگویند.
سویا و کنجاله سویا هردو محصولی مقوی و مغذی هستند که به عنوان خوراک دام و طیور بسیار کاربرد دارند.
از این دو محصول می توانید در خوراک دام و طیور استفاده نمایید.
کنجاله پلت یکی از انواع کنجاله سویا می باشد.
نام دیگر این نوع از کنجاله کنجاله صفحهای نیز می باشد.
کنجاله پلت سویا بیشتر مناسب دامداری ها و دامپروری ها می باشد.
این محصول علاوه بر اینکه در داخل تولید می شود از کشورهای مختلفی خارجی نیز واردات می شود .
قیمت کنجاله پلت داخلی از وارداتی آن ارزانتر می باشد.
کنجاله پرک سویا
نام دیگر کنجاله پرک ، کنجاله ی پودری شکل می باشد.
این کنجاله از کشورهایی مانند برزیل ، آرژانتین ، هند و … به کشورمان واردات می شود .
کنجاله پرک بیشتر برای آبزیان مناسب می باشد.
کنجاله لوله ای
این کنجاله به کنجاله ی فشنگی نیز معروف است.
کاربرد این نوع از کنجاله در دامهای پروار و شیرده و در فصل سردی بیشتر می باشد. این نوع از کنجاله سویا نیز واردات می شود.
سامانه بازارگاه
(محصولات و نهادههای کشاورزی)
بر اساس هماهنگیهای به عمل آمده با وزارت جهاد کشاورزی، در قالب این سامانه مبادلات نهادههای کشاورزی(ذرت،جو،کنجاله) بین واردکنندگان با خریداران به واسطهگری توزیعکنندگان، با سهولت بیشتری امکانپذیر خواهد شد.
با توجه به ظرفیتها و زیر ساخت های بانک کشاورزی در حوزه بانکداری الکترونیک و بین الملل، بازرگانان نهادههای کشاورزی فعالیت های خود در زمینه خرید و فروش نهاده ها را از طریق سامانه مذکور انجام خواهند داد.